środa, 4 grudnia 2013

4-ty grudnia (Z SERII ZRÓB TO SAM) Karmelizowane orzechyyyy

Mamy już pięknie pachnącą świeczkę wczoraj robioną, dziś się zajmiemy małym co nie co :). Nic prostszego i szybszego jak przepis na te orzeszki.Na świątecznych jarmarkach ten zapach przywołuje każdego kto kręci się w ich widnokręgu :) . Potrzebne produkty to :
 -orzechy jakiekolwiek, te od sąsiadki, babci z działki, czy leżące 2 rok w szafie ;) 2 szklanki
-mleko 1/3 szkl.
 -cukier 1 szkl.
 -cynamon 0,5 łyż.
 
1 KROK Wlewamy mleko na patelnie, dodajemy cukier i cynamon, mieszając co jakiś czas czekamy aż cukier się rozpuści.Nie dajcie zbyt dużej temp., bo będzie węgielek :)
2 KROK Wsypujemy orzechy i mieszając wyczekujemy momentu aż cukier się skarmelizuje.
3 KROK Wykladamy orzechy na papier by wyschły do końca.
GOTOWE!!!!!!!! :) :) :) mmmmnnnnnniiiaaaaaaaaaaaaammmm Zapakowane w małe woreczki stanowią przesmaczny prezent dla koleżanek z pracy, lub zwyczajnie zaspokoją domowych łasuchów, krzątających się po domu i węszących za małym co nie co ;)

1 komentarz:

Lexie's Art pisze...

Śpieszę donieść, że były pyszne! :-)